Ας δούμε λίγο πως φτάσαμε ως εδώ…

Η ονομασία

Η ονομασία “ηλεκτρονικό τσιγάρο” (εν συντομία “η.τ.”) οφείλεται κυρίως στο μάρκετινγκ. Αν το συγκρίνουμε με το κανονικό τσιγάρο (εν συντομία “κ.τ.”), είναι η μέρα με τη νύχτα. Εδώ που τα λέμε, η μόνη σχέση του με το κανονικό τσιγάρο είναι ότι απευθύνεται σε καπνιστές. Από εκεί και πέρα αλλάζουν όλα.


Μια σύντομη περιγραφή

Το η.τ. με δυο λόγια: Μια συσκευή που αποτελείται από μια μπαταρία, η οποία θερμαίνει μια αντίσταση, η οποία με τη σειρά της ατμοποιεί ένα υγρό. Αντίσταση και υγρό βρίσκονται συνήθως σε ένα μικρό δοχείο (τανκ). Παραλλαγές θα συναντήσει κανείς πολλές, αλλά η βασική ιδέα είναι αυτή.


Η βασική διαφορά

Η μεγαλύτερη διαφορά του με το κ.τ. είναι ότι στο η.τ. δεν υπάρχει καύση, οπότε ούτε και καπνός και βέβαια ούτε και ο κυριότερος εχθρός των πνευμόνων: η πίσσα και μαζί με αυτήν κάποιες χιλιάδες ουσίες οι οποίες είναι παράγωγα της καύσης ή περιέχονται στον καπνό. Το “νέφος” που βλέπουμε να εκπνέει κάποιος που ατμίζει δεν είναι καπνός αλλά ατμός.


Άτμισμα; Ατμιστές;

Η διαφορά είναι τέτοια που οι περισσότεροι από όσους χρησιμοποιούμε η.τ. προσπαθούμε να αποποιηθούμε την ονομασία “ηλεκτρονικό τσιγάρο”, “κάπνισμα” ή “καπνιστής”. Αντ’ αυτών έχουμε υιοθετήσει όρους όπως “συσκευή άτμισης”, “άτμισμα” και “ατμιστής”! Εμείς οι ατμιστές θεωρούμε τον εαυτό μας μη καπνιστή και αυτή την άποψη την έχουν υιοθετήσει και όσοι επαγγελματίες της υγείας έχουν κάνει έρευνες και γνωρίζουν καλά το θέμα.


Οι επιλογές

Ανάμεσα σε έναν καπνιστή και έναν ατμιστή, έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες επιλογής ο δεύτερος.
Ο καπνιστής δεν μπορεί να βρει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη. Ο ατμιστής μπορεί, και μάλιστα έχει επιλογές από ένα υγρό με πολλή νικοτίνη μέχρι ένα με μηδενική νικοτίνη και όλες τις ενδιάμεσες διαβαθμίσεις.

Στη γεύση οι επιλογές του ατμιστή είναι… άπειρες γιατί, εκτός από τις έτοιμες διαθέσιμες, μπορεί να φτιάξει και δικές του, πράγμα αδύνατο για έναν καπνιστή.

Η καθαρότητα της νικοτίνης επίσης δεν αποτελεί επιλογή για τον καπνιστή. Είναι τόσο “βρώμικη”, όσο την παρέχει το φυτό που την περιέχει. Στο η.τ. αντιθέτως η νικοτίνη είναι φαρμακευτικής καθαρότητας, σκέτη, χωρίς καρκινογόνες νιτροζαμίνες (που περιέχει το φυτό του καπνού από τη φύση του) καθώς και φυτοφάρμακα και άλλες ουσίες.

Το “νέφος” του ατμού της τζούρας ενός ατμιστή μπορεί να είναι από παραπλήσιο έως πολλαπλάσιο από αυτό ενός καπνιστή. Κι εδώ καλύπτονται όλες οι προτιμήσεις.

Σε ό,τι αφορά το μέσο (μέγεθος, σχήμα, χρώμα, επίδοση, τρόπους χρήσης κλπ.) και εδώ ο ατμιστής έχει εκατοντάδες επιλογές και συνδυασμούς.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρες σελίδες για τις επιλογές ενός ατμιστή. Για την ώρα όμως ας πάμε στην κυριότερη.


Τα υγρά

Τα υγρά που χρησιμοποιούνται για άτμισμα αποτελούνται από 3-4 βασικά συστατικά: Προπυλενογλυκόλη ή/και Γλυκερίνη, νερό και νικοτίνη. Ακόμα και σε μοριακό επίπεδο να εξετάσει κανείς ένα τέτοιο βασικό μείγμα για άτμισμα, θα βρει ελάχιστες άλλες ουσίες -οι οποίες θα είναι και πάρα πολύ κάτω από το όριο επικινδυνότητας. Οι ουσίες πληθαίνουν όταν κάποιος θέλει να βάλει γεύση στον ατμό του. Με την χρήση αρώματος ίσως να φτάνουν τις κάποιες δεκάδες, αλλά και πάλι απέχουν πολύ από τις 4.000+ του καπνού. Ας μην ξεχνάμε ότι στον καπνό 50-100 από αυτές τις χιλιάδες ουσίες έχουν αποδειχτεί καρκινογόνες ή καταστροφικές για την υγεία. Στον ατμό, αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο (και σε απειροελάχιστες ποσότητες) και κάτω από το όριο επικινδυνότητας. Ακόμα όμως και αν εντοπιστεί κάποια επικίνδυνη ουσία, μπορεί απλά να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ στην παρασκευή του ατμιστικού υγρού. Μετά από μερικά μόνο χρόνια ερευνών και συμπερασμάτων, μπορούμε να πούμε πως οι ουσίες που ήταν πιθανόν να επιβαρύνουν την υγεία ενός ατμιστή, έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά εκλείψει, τουλάχιστον στα υγρά αναπλήρωσης των επώνυμων παρασκευαστών.


Οι έρευνες και η παραπληροφόρηση

Μια πονεμένη ιστορία. Όλα είναι θέμα ποσότητας και σύγκρισης.
Αυτό που ζητάμε μόνιμα εμείς οι ατμιστές από μια έρευνα στο άτμισμα, είναι να γίνεται σύγκριση με το κάπνισμα. Το ξέρουμε ότι ως καπνιστές επιβαρύναμε την υγεία μας και επίσης γνωρίζουμε ότι το άτμισμα δεν είναι καθαρός αέρας. Την αλλαγή την κάναμε για να επιβαρύνουμε λιγότερο την υγεία μας. Γι’ αυτό όταν βλέπουμε μια είδηση με τον τρομοκρατικό τίτλο “Καρκινογόνες νιτροζαμίνες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα“, θέλουμε να μας πει κάποιος και την ποσότητα αλλά και τη σύγκριση με τα κανονικά τσιγάρα.

Όταν αρχίζουν οι ερωτήσεις για διευκρινίσεις, τότε αρχίζουν και τα τραγελαφικά:
Ερ.: Πόσα υγρά εξετάσατε;
Απ.: 18
Ερ.: Σε πόσα από αυτά βρήκατε καρκινογόνες νιτροζαμίνες;
Απ.: Σε 5 (κι αυτό το καλοκαίρι του 2009, με “πρωτόγονα” υγρά).
Ερ.: Ποια ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα νιτροζαμινών που εντοπίστηκε;
Απ.: 8 νανογραμμάρια στο γραμμάριο.
(Μιας και το νούμερο δε μας λέει κάτι, γιατί δεν είμαστε επιστήμονες, ρωτάμε το αυτονόητο):
Ερ.: Σε τι ποσότητα υπάρχουν νιτροζαμίνες στο κανονικό τσιγάρο;
Απ.: 11.000 νανογραμμάρια στο γραμμάριο! (ναι, 11 χιλιάδες είναι).
11.000 με 8 ! Μόλις καταφέρουμε και σταματήσουμε τα γέλια ώστε να μπορούμε να αρθρώσουμε λέξη ξανά, ρίχνουμε και την τελευταία ερώτηση:
Ερ.: Και γιατί αυτός ο τρομοκρατικός τίτλος;
Απ.: … … … !

Το σκηνικό αυτό έχει επαναληφθεί τόσες φορές που έχουμε γίνει πολύ δύσπιστοι στους τίτλους των ειδήσεων. Όπου μπορούμε, ψάχνουμε να βρούμε την πρωτότυπη έρευνα, αλλά και πάλι επειδή μερικές έρευνες είναι κατανοητές μόνο από επιστήμονες, ψάχνουμε να βρούμε έναν επιστήμονα να μας εξηγήσει με απλά λόγια περί τίνος πρόκειται.


Η νομοθεσία

Εδώ τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν καθόλου με τη λογική της υγείας. Εξελίχτηκαν με τη λογική των εσόδων.

Τα έσοδα των κρατών από τη φορολογία του καπνού είναι τεράστια. Με την εμφάνιση του ατμίσματος η εφορία άρχισε να χάνει εισοδήματα από τους μειωμένους καπνιστές. Χωρίς το κράτος να νοιαστεί ιδιαίτερα για το αν το άτμισμα είναι ή όχι επιζήμιο για την υγεία (π.χ. αν είναι πιο επιζήμιο από το πιτόγυρο, το χάμπουργκερ ή τα αναψυκτικά με ζάχαρη), το πρώτο που σκέφτηκε ήταν να πάρει τα έσοδά της πίσω. Οπότε: Φορολογία στον ατμό. Και επειδή δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες επικινδυνότητας, τα κυριότερα επιχειρήματα ήταν “Δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες” και “Μιμείται το κάπνισμα”.

Είναι φως φανάρι ότι αν αύριο όλοι οι καπνιστές αποφάσιζαν να το γυρίσουν στο κομπολόι, το κράτος θα φορολογούσε τις χάντρες. Κάποια δικαιολογία θα έβρισκαν, από αυτές που κολλάνε παντού όταν δεν έχει κανείς επιχειρήματα!

Επίσης έγινε φανερό ότι το κράτος το συμφέρει να παραμείνουμε καπνιστές. Χρειάζεται να αναλύσουμε τους λόγους; Η λογική δεν πάει ποτέ στη μακροπρόθεσμη οικονομία (πιο λίγα χρήματα για την δημόσια υγεία στο μέλλον). Η λογική είναι πάντα “Κάλιο πέντε και στο χέρι”. Έτσι εξηγείται και η προσπάθεια εξίσωσης του ατμού με τον καπνό.


Η “Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών”

Η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 ως μια ομάδα ατμιστών που προσπάθησε να κάνει όσες κινήσεις προλάβαινε για να επηρεάσει το αναμενόμενο (τότε) νομοσχέδιο για το η.τ. Αφορμή ήταν η σύνταξη μιας επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, την οποία ακολούθησε μια Συνέντευξη Τύπου που έβαλε για πρώτη φορά τις απόψεις των ατμιστών στον δημόσιο διάλογο. Ακολούθησαν συναντήσεις ενημέρωσης με βουλευτές, παρουσία και σχολιασμός των εξελίξεων στο Facebook και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, δελτία τύπου που απαντούσαν σε δηλώσεις φορέων για το άτμισμα, αίτηση στον Πρόεδρο της Βουλής και στα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να πετύχουμε ακρόαση στην Επιτροπή, και συναντήσεις με ατμιστές που ενίσχυσαν κατά πολύ την αρχική ομάδα.

Η εξέλιξη ήταν μονόδρομος: έπρεπε να μετατραπεί η μικρή πρωτοβουλία σε επίσημο φορέα που θα δίνει φωνή και τρόπο συνεργασίας σε όλους τους ατμιστές της χώρας. Αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί χρειαζόμαστε έναν σύλλογο με μαζική συμμετοχή. Οι εθελοντές της ομάδας ανέλαβαν απλώς τα διαδικαστικά και νομοτεχνικά ζητήματα και τον δημιούργησαν.


Ο σύλλογος

Ο κυριότεροι λόγοι για την δημιουργία της Κοινότητας Ελλήνων Ατμιστών είναι αυτοί:

1. Η προβληματική στάση της Πολιτείας και η σχετική ενημέρωση των συμπολιτών μας, καπνιστών και μη. Θέλουμε οι νομοθέτες να σταματήσουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Να μην μας αντιμετωπίζουν ως καπνιστές και να μπορούμε να απολαύσουμε τον ατμό μας και σε δημόσιους χώρους, από τη στιγμή που αυτό ΔΕΝ είναι επικίνδυνο για την υγεία των γύρω μας. Δεν ενοχλούμε περισσότερο από τον κύριο που τρώει σκορδαλιά στο διπλανό τραπέζι ή από την κυρία που φοράει αυτό το βαρύ άρωμα και κάθεται μπροστά μας στο λεωφορείο. Δίνουμε ελκυστικό παράδειγμα στους καπνιστές πως υπάρχει καλύτερη εναλλακτική.

2. Η ανάγκη για πληρέστερη επιστημονική μελέτη του ατμίσματος μέσω ερευνών. Η δημοσιοποίηση των πραγματικών συμπερασμάτων.

3. Η προώθηση των κατάλληλων (και όχι άσχετων ή άχρηστων) ελέγχων. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία όλων μας.

4. Η ενημέρωση των ατμιστών για βασικά πρακτικά θέματα χρήσης των ατμιστικών συσκευών.


Δεν είμαστε καπνιστές.

Η φορολογία και η αποτρεπτική πολιτική για ένα προϊόν που βελτιώνει την δημόσια υγεία είναι παράλογη και αντισυνταγματική.

Σας θέλουμε μαζί μας να υποστηρίξουμε τα δίκαιά μας.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ