medMD9P3CWC

Κατά πόσο είναι υγιεινό και ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο (άτμισμα);

Το “υγιεινό” και το “ασφαλές” είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό προϊόν και σίγουρα είναι προτιμότερη η εισπνοή καθαρού αέρα από την εισπνοή οποιουδήποτε προϊόντος.. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους. Απευθύνεται και προτείνεται μόνο σε ενήλικους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. Υπό αυτό το πρίσμα το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών από επίσημους ιατρικούς οργανισμούς και φορείς σε όλο τον κόσμο ως πάνω από 95% ασφαλέστερο του συμβατικού τσιγάρου. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα το τεράστιο όφελος στην υγεία των καπνιστών που θα αποφασίσουν να αντικαταστήσουν το κάπνισμα με το άτμισμα.

Ποια είναι τα συστατικά των υγρών αναπλήρωσης και κατά πόσο είναι ασφαλή για την υγεία μου;

Τα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμποιούνται στις συσκευές ατμίσματος αποτελούνται από πέντε (5) συστατικά, όλα πολύ συνηθισμένα, και σε χρήση εδώ και πολλές δεκαετίες από τις βιομηχανίες τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων.

  1. Φυτική γλυκερίνη (VG): Η γνωστή σε πολλούς γλυκερίνη έχει χαρακτηριστεί βέβαια ως ασφαλής ουσία για κατανάλωση από τον άνθρωπο και χρησιμοποιείται ευρέως σε μια πλειάδα προϊόντων εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση στην υγεία.
  2. Προπυλενογλυκόλη (PG): είναι ένα επίσης ασφαλές συστατικό για τον άνθρωπο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη βιομηχανία τροφίμων, φάρμακων αλλά και σε άλλες χρήσεις χωρίς καμία σοβαρή αρνητική επίπτωση στον οργανισμό.
  3. Αρωματικές ουσίες: είναι όλες πιστοποιημένες για κατανάλωση από τον άνθρωπο και ως εκ τούτου είναι ασφαλείς, αφού χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στη ζαχαροπλαστική αλλά και στην πλειονότητα των τροφίμων.
  4. Νικοτίνη: Η ουσία που προκαλεί εθισμό, με τις γνωστές επιδράσεις στο ΚΝΣ του οργανισμού. Να σημειωθεί ότι η νικοτίνη δεν αποτελεί καρκινογόνο ουσία και δεν είναι ο υπεύθυνος για τις αρνητικές επιπτώσεις του συμβατικού  τσιγάρου στην υγεία (καρκίνοι, καρδιαγγειακές παθήσεις, κτλ.).
  5. Νερό: απεσταγμένο νερό (WFI)

Ποια η διαφορά στην επικινδυνότητα του ατμού σε σχέση με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου;

Η έλλειψη καύσης στις συσκευές ατμίσματος είναι μία από τις σπουδαιότερες διαφορές του ατμού από τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου. Η καύση στον καπνό του συμβατικού τσιγάρου προκαλεί την έκλυση πίσσας και πάνω από 4.000 άλλων χημικών ουσιών, από τις οποίες περισσότερες από 400 είναι τοξικές και τουλάχιστον 43 από αυτές αποδεδειγμένα καρκινογόνες. Τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχει στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Υπάρχει "παθητικό άτμισμα" σε αντιστοιχία με το παθητικό κάπνισμα; Πόσο βλάπτω τους γύρω μου ατμίζοντας;

Δεν υπάρχει “παθητικό άτμισμα”. Μετά από έρευνες που έγιναν έχει αποδειχθεί πως ο ατμός που εκπνέεται από τον ατμιστή δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου σε επικινδυνότητα από τον αέρα του δωματίου μας. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους “παθητικούς” ατμιστές.

Έχω ακούσει ότι οι συσκευές ατμίσματος εκρήγνυνται και είναι επικίνδυνες. Κατά πόσο είναι ασφαλείς στη χρήση;

Οι συσκευές ατμίσματος (ηλεκτρονικά τσιγάρα) είναι ηλεκτρονικές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες. Όπως όλες οι αναλογές συκευές με μπαταρίες (κινητά, τάμπλετ, παιχνίδια, φακοί, κτλ.) απαιτούν την τήρηση κάποιων βασικών κανόνων ασφαλείας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελάχιστων περιστατικών έκρηξης των συσκευών οφείλεται στη λάθος χρήση τους και την άγνοια των παραπάνω κανόνων χρήσης μπαταριών από τους κατόχους τους. Δεν συμβαίνει τίποτε ιδιαίτερο και διαφορετικό με τις συσκευές ατμίσματος από ό,τι με άλλες συσκευές.

Έχω ακούσει ότι δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες για να εξακριβωθεί η ασφάλεια του ατμίσματος και ότι ακόμη είναι νωρίς για να γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες που έχει στην υγεία. Κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο;

Έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται πάρα πολλές έρευνες,που αφορούν ακριβώς τις επιπτώσεις του στην υγεία του ανθρώπου. Η συντριπτική πλειοψηφία τους, έχουν δώσει θετικότατα αποτελέσματα σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο και καμία δεν έχει εντοπίσει βλάβη στην υγεία. Κάποιες έρευνες που παρουσίασαν αρνητικές ενδείξεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων οφειλόταν στη λάθος διεξαγωγή τους και την άγνοια των ερευνητών για τη χρήση της συσκευής του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι περισσότερες έχουν κατακριθεί από μεγάλο μέρος της ιατρικής και ερευνητικής κοινότητας. Ακόμη όμως και αυτές δεν αποδεικνύουν βλάβη στην υγεία του ανθρώπου. Τα πάνω από 10 χρόνια παρουσίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να μην είναι αρκετά για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του στην υγεια. Αυτό όμως ισχύει για κάθε νέο προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά συμπεριλαμβανομένων βέβαια ακόμη και των φαρμάκων. Η πραγματικότητα υποδεικνύει ότι οι έρευνες για την καταλληλότητα του κάθε προϊόντος είναι αρκετές για τη χρήση του, και η παρακολούθηση του μακροπρόθεσμα θα καταδείξει και τις πιθανές συνέπειες που ίσως έχει αυτό. Στην αντίθετη περίπτωση τίποτε νέο δεν θα κυκλοφορούσε ποτέ.

Υποστηρίζεται από κάποιους ότι το άτμισμα στους νέους/εφήβους μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου στο κάπνισμα. Κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο;

Καταρχήν το άτμισμα δεν απευθύνεται σε εφήβους και απαγορεύεται η χρήση του από ανηλίκους. Πέραν τούτου και επειδή οι απαγορεύσεις συνήθως δεν ακολουθούνται πιστά από τους εφήβους (και όχι μόνο), έρευνες έχουν αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Όσο μεγαλώνει η χρήση των συσκευών ατμίσματος στους εφήβους, τόσο μειώνονται τα ποσοστά παραδοσιακού καπνίσματος ανάμεσά τους. Αντίστοιχα, το ποσοστό των νέων ατμιστών που πέρασαν στο κανονικό κάπνισμα είναι στατιστικά ασήμαντο εώς ανύπαρκτο (κάτω του 1%).

Είναι επικίνδυνη η παράλληλη χρήση κανονικού τσιγάρου και ατμίσματος;

Το άτμισμα δίνει μια ελκυστική δυνατότητα να σταματήσουμε πλήρως το κάπνισμα. Όμως αυτό για κάποιους είναι δύσκολο, τουλάχιστον στην αρχή. Η παράλληλη χρήση δεν είναι επικίνδυνη και κάθε τσιγάρο που γλιτώνουμε είναι κέρδος -αλλά ας γνωρίζουμε πως και τα οφέλη στην υγεία είναι μικρότερα. Στην παράλληλη χρήση καλό είναι ο ατμιστής να ξέρει πως οι δυο διαφορετικές πηγές λήψης νικοτίνης απαιτούν κάποια προσοχή. Αν καπνίζει πολύ και παράλληλα ατμίζει πολύ, υπάρχει περίπτωση να πάρει κάποια δεδομένη στιγμή περισσότερη νικοτίνη από αυτή που έχει συνηθίσει ο οργανισμός του. Αυτό θα μπορούσε να του φέρει πρόσκαιρη δυσφορία ή ζαλάδα. Το ανάλογο μπορεί να συμβεί και αν καπνίζει και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί επιθέματα ή τσίχλες νικοτίνης.

Έχω ακούσει ότι το άτμισμα προκαλεί υγρό στους πνεύμονες. Αληθεύει;

Όχι. Πρόκειται από τους παλαιότερους μύθους για το άτμισμα που έχουν καταρριφθεί παντελώς από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας. Εξάλλου το εσωτερικό του πνεύμονα είναι και πρέπει να είναι υγρό και όχι βέβαια ξηρό. Αναπνέουμε νερό καθημερινά. Πόσο; Απλά ρίξτε μια ματιά στην πρόγνωση του καιρού για τα καθημερινά επίπεδα υγρασίας του αέρα.

Έχω ακούσει ότι το υγρό αναπλήρωσης περιέχει αντιψυκτικό. Αληθεύει;

Όχι. Πρόκειται επίσης από τους παλαιότερους μύθους για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ο λόγος γίνεται για την προπυλενογλυκόλη που αντικατέστησε σε μερικά αντιψυκτικά υγρά την προηγούμενη τοξική ουσία (αιθυλική γλυκόλη και διαιθυλική γλυκόλη). Και αυτό έγινε ακριβώς για να αποφευθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης από την κατά λάθος κατάποση, αφού η προπυλενογλυκόλη όπως ήδη αναφέρθηκε δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει φορμαλδεΰδη. Αληθεύει;

Όχι. Η φορμαλδεΰδη που αποτελεί καρκινογόνο ουσία εκλύεται κυρίως από την καύση. Έρευνα που εντόπισε την ύπαρξή της στον ατμό, έκανε λάθος χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς παρήγαγε ατμό σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες που δεν θα μπορούσαν ποτέ να χρησιμοποιηθούν από τους ατμιστές, με αποτέλεσμα να παραχθεί η συγκεκριμένη ουσία. Η κανονική λειτουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν παράγει φορμαλδεΰδη.

Είναι επικίνδυνο για τα κατοικίδια ζώα μας το να ατμίζουμε στον χώρο που βρίσκονται;

Όχι, ο ατμός δεν αποτελεί κίνδυνο για τα κατοικίδια. Αυτό που πάντα πρέπει να προσέχουμε είναι να μην καταπιούν οι τετράποδοι φίλοι μας ατμιστικό υγρό. Η νικοτίνη είναι δηλητήριο και η κατάποσή της ή η εκτεταμένη απορρόφηση από το δέρμα βάζει σε κίνδυνο ανθρώπους και ζώα. Λίγη προσοχή παραπάνω στις γάτες: η προπυλενογλυκόλη (συχνό συστατικό των ατμιστικών υγρών) είναι τοξική για αυτές σε περίπτωση κατάποσης.